Lunas spectrum je lako usvojiv sustav taktilnih oznaka za boje namjenjen osobama oštećena vida. Oznake ovog sustava sačinjene su od točkica, a proizilaze iz međusobnog kombiniranja oznaka za tri primarne boje te oznaka za crno i bijelo.
Samo kombiniranje oznaka oslanja se na logiku nastanka boja u likovnom spektru u kojem se miješanjem primarnih boja dobivaju sekundarne, a mješavinom sekundarnih i primarnih tercijarne. Korištenjem pojedine karakteristike određene oznake primjerice plave i žute nastaje oznaka za zeleno u kojoj se može prepoznati rijetkost kao karakteristika žute i okomita crta kao karakteristika plave. Sustav uz logiku miješanja boja također nudi mogućnost posvjetljavanja i potamnjivanja pojedine boje kao i točno određivanje pojedine nijanse te mogućnost pridruživanja svojstva prozirnosti i sjaja te cmyk sustav.
Lunas spectrum nudi širok spektar mogućnosti u upotrebi, od označavanja boja predmeta iz svakodnevne uporabe, industrijske proizvodnje do kreativnog izražavanja. Uključen je u međunarodni sustav zaštite intelektualnog vlasništva „Patent pending application No. PCT/HR2016/000008“.
Nastao je kao plod razmišljanja o boji kao tabu-temi slijepih osoba. Njegovi tvorci polaze od stajališta da svaka slijepa osoba bez obzira na uzrok i trenutak nastanka slijepoće mora imati mogućnost znati koje su boje predmeti s kojima se susreće te priliku da (slikarski) izrazi ono što zamišlja. Upravo s tim nakanama i sa željom da se većina slijepih osoba što prije susretne s Lunas spectrumom te počne njime koristiti Vedran Stanić i Perica Mihaljević kreću u promociju svoje inovacije.

Perica Mihaljević I Vedran Stanić
Lunas spectrum